BLUEMED

U antičko se doba pomorstvom odvijala većina trgovine. Pomorske trgovačke rute pokrivale su čitav Mediteran, pa tako i vrlo aktivno Jadransko more. Istočna obala Jadrana bila je trgovački razvijenija od zapadne budući da obiluje brojnim otocima i sigurnim lukama za sklanjanje brodova.

Trgovački brodovi koji su plovili Jadranom u to doba bili su poznati pod nazivom navis oneraria. To su bili zdepasti brodovi, dužine do 30 metara, nosivosti do 100 tona s posadom od 5 do 10 članova. Naravno, nisu to bili jedini trgovački brodovi, osim njih plovili su i takozvani brodovi-cisterne koji su prenosili goleme dolije, keramičke posude volumena od 1 200 do 1 400 litara. No, ipak je glavna ambalaža za prijenos tekućina bila amfora.

Antički Epidaur (današnji Cavtat) bio je glavna luka konavoskog agera. Prema dosadašnjim istraživanjima, u blizini Cavtata svoju su antičku trgovačku ekspediciju trajno završila 2 broda.

Implementacijom DUNEA-inog projekta nakon dvogodišnjih priprema i osposobljavanja prostora posjetiteljima je omogućeno virtualno uranjanje u morske dubine i interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta u blizini Cavtata. Osim navedena 2 brodoloma, posjetitelji mogu zaroniti i u podmorje Grčke i Italije na još sveukupno 6 lokaliteta koji su bili uključeni u projekt BLUEMED. Osim arheološke priče, u centru se nalazi i dio o flori i fauni navedenih podvodnih lokaliteta. Zadnja prostorija predstavlja zvučno/vizualnu instalaciju podmorja s amforama tipa Lamboglia 2.

Projekt BLUEMED dogovoren je između DUNEA-e, Općine Konavle, Muzeja i galerija Konavala, Turističke zajednice općine Konavle i Ronilačkog centra Epidaurum u suradnji s Italijom, Španjolskom, Ciprom i Grčkom.

Galerija slika

View the embedded image gallery online at:
https://www.migk.hr/bluemed#sigProId138d880d66

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×