Petak, 15 Srpanj 2022

Održano predavanje "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896."

U četvrtak, 14. srpnja 2022. u 19 sati, kao dio programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u Kući Bukovac, kustosica Helena Puhara održala je izlaganje pod naslovom "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896. – Bukovac i zagrebačka šarena škola."

Milenijska izložba u Budimpešti organizirana je 1896. godine povodom proslave tisuću godina Ugarskog Kraljevstva. Iako je prvenstveno bila namijenjena prezentaciji ugarskih dostignuća, istup hrvatskih umjetnika na tom megadogađanju, zahvaljujući i Bukovčevom zalaganju, zamišljen je kao politička i kulturna afirmacija Hrvatske. U Budimpešti su se po prvi put Hrvati predstavljali samostalno, u četiri hrvatska izlagačka paviljona, među kojima se nalazio i paviljon za umjetnine i historičke spomenike, čija će konstrukcija, nakon završetka izložbe, biti prenesena u Zagreb. O hrvatskoj umjetnosti i umjetnicima koji su izlagali u izdvojenom paviljonu pisao je inozemni tisak s iznenađenjem i u superlativima. Najviša priznanja išla su na račun Bukovca i Frangeša, ali zabilježena je cjelokupna umjetnička grupacija kao cjelina visokih umjetničkih kvaliteta, kako je pisao ondašnji tisak – zagrebačka šarena škola koju vodi Bukovac. Bila je to dobra prilika, zaokružiti već započeti rad na oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×