Srijeda, 17 Kolovoz 2022

Predstavljanje web-platforme "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život"

U četvrtak, 18. kolovoza u 19 sati u Kući Bukovac će se održati predstavljanje web-platforme Muzeja i galerija Konavala "Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život". U arhivi Kuće Bukovac nalazi se više autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca. Slikar je autobiografiju, na nagovor kćerke Jelice, počeo pisati u Pragu za vrijeme Prvog svjetskog rata, a dovršena je u prvoj polovici 1918. godine. Pisao ju je u suton života za svoju obitelj na temelju ranijih bilješki, kako bi otrgnuo zaboravu nevjerojatne epizode burnog životnog puta obilježenog dalekim putovanjima i neuobičajenim doživljajima.

Pročitavši Bukovčev rukopis, prijatelji književnici su ga ohrabrili da izda knjigu o svom životu. Prvu redakturu izvornog rukopisa napravio je Božo Lovrić (1881. – 1953.), a drugu Ivo Vojnović (1857. – 1929.). Tiskano izdanje, za kojeg je Vojnović napisao predgovor, objavljeno je po prvi put pod naslovom Moj život u izdanju Književnog juga u Zagrebu potkraj 1918. godine.

Više o nastanku rukopisa, tiskanim izdanjima, web-platformi, ali i mogućnostima ovog digitalnog izdanja saznajte na predavanju u četvrtak, koje će predstaviti kustosica Jelena Beželj. Predavanje je organizirano u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×