Petak, 23 Rujan 2022

Održano predavanje "Jadranski pejzaži Vlaha Bukovca"

"Jadranski pejzaži Vlaha Bukovca" naziv je izlaganja kojim se predstavila mlada povjesničarka umjetnosti Sofija Merenik u Kući Bukovac 22. 9. 2022. godine. Njen boravak u Cavtatu vezan je za višegodišnje istraživanje djela Vlaha Bukovca, što je ujedno i predmet njenih doktorskih studija pri Filozofskom fakultetu u Beogradu pod mentorstvom prof. Simone Čupić i prof. Igora Borozana, vrsnog poznavatelja Bukovčeva opusa. U sklopu istraživanja koja provodi u Kući Bukovac, Merenik se predstavila izlaganjem koje je pripremila za simpozij "Vlaho Bukovac, umjetnik i njegovo djelo" održan u Klovićevim dvorima u Zagrebu povodom 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

Pred cavtatskom publikom Merenik je u kontekstu europskog slikarstva Bukovčeva vremena predstavila različite Bukovčeve slikarske avanture, od najranijih radova iz djetinjstva do slobodnih pejzaža u kojima stvara slobodno, u duhu impresionizma. Kako je Bukovac poznat po svojim portretima i velikim kompozicijama, rasprava o njegovim pejzažima otvara iznova druge vrijednosti njegova rada. Njegova opsjednutost svjetlošću u svim svojim pojavnostima i slikarskim zahvatima u kojima se ta svjetlost materijalizira u boji, teksturi, potezu, možda najviše dolazi do izražaja upravo u motivima pejzaža. Merenik je upravo Bukovčevim citatima o svjetlosti i zaključila svoje izlaganje.

Ovo predavanje, još jedno u nizu izlaganja četvrtkom u Kući Bukovac, podsjetnik je na bogatu slikarevu ostavštinu, a istovremeno i na veliki interes struke iz raznih zemalja koje uvijek aktualan Bukovac okuplja.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×