Petak, 16 Rujan 2022

Održano predavanje "Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I."

Povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u četvrtak, 15. rujna 2022. godine u 18 sati u Kući Bukovac viša kustosica Helena Puhara održala je izlaganje "Svi Bukovčevi susreti s carem Franjom Josipom I."
Prvi, ne i jedini susret Bukovca i cara Franje Josipa I. zbio se u listopadu 1895. godine prilikom careva posjeta Zagrebu, upriličenog prigodom svečanosti otvaranja kulturnih i prosvjetnih institucija izgrađenih u tom gradu u posljednjem desetljeću 19. stoljeća.
Sljedeće godine Bukovac će cara portretirati u Beču. Tada je naslikao studiju glave i nekoliko studija carske odore, a zatim, vrativši se u Zagreb, u prirodnoj je veličini naslikao dva službena portreta. Za Hrvatski sabor naslikao je cara u generalskoj uniformi, taj portret danas se čuva u Hrvatskom povijesnom muzeju, a Franju Josipa I. u carskom ornatu naslikao je za Dalmatinski sabor prema narudžbi namjesnika Davida, koji je danas u Narodnom muzeju u Zadru. Bukovac je kopiju ovog portreta naslikanog za Dalmatinski sabor poklonio Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti.
U Kući Bukovac čuvaju se dvije male skice za te portrete, lik cara u uniformi i drugi u carskom ornatu.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×