Ivan Meštrović - Mauzolej obitelji Račić

Čuveni kipar Ivan Meštrović rođen je 1883. godine u Vrpolju. Nakon naukovanja u splitskoj klesarskoj radionici Pavla Bilinića 1900. godine radi školovanja odlazi u Beč gdje završava Akademiju likovnih umjetnosti. Svoja djela prvi put javno izlaže 1903. godine na izložbi Bečke secesije. Već tada očituje se i interes za arhitekturu pa kod Friedricha Ohmana 1906. godine apsolvira i arhitekturu. Godine 1908. seli u Pariz gdje na Montparnasseu iznajmljuje atelje i uključuje se u kulturni život grada. Daljnji životni i profesionalni put vodi ga u Rim i London. Tako će u Londonu 1915. godine imati samostalnu izložbu u Victoria and Albert Museum.

Vraća se u domovinu i od 1920. do 1922. godine izvodi svoje prvo arhitektonsko-skulpturalno djelo Mauzolej obitelji Račić u Cavtatu. Postaje profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a sljedeće godine i rektor. Slijedi niz samostalnih izložbi diljem svijeta, izvedbi javnih spomenika i arhitektonskih djela. Hrvatsku napušta 1942. godine i odlazi u Italiju i Švicarsku.

Od 1947. godine stalno se nastanjuje u Americi, gdje je na poziv Američke akademije znanosti i umjetnosti izlagao u Metropolitan Museumu u New Yorku, kao prvi živući umjetnik kojemu je ondje postavljena izložba. Postaje profesor na Sveučilištu Syracusa. Umro je 1962. godine u američkom South Bendu.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×