Petak, 31 Svibanj 2024

Otvorena izložba - Pola stoljeća Zavičajnog muzeja Konavala

Povodom 50. obljetnice od osnutka Zavičajnog muzeja Konavala, sinoć je u Čilipima otvorena izložba Pola stoljeća Zavičajnog muzeja Konavala – od kuće do muzeja. Izložba je dokumentarni doprinos sagledavanju i valoriziranju djelovanja ove važne kulturne institucije u Konavlima čiji put od kuće do muzeja u trajanju od pedeset godina nije tekao mirno, već je obilježen i nekim turbulentnim trenutcima. Izložbom se putem dokumentarnog materijala, arhivske građe, fotografija i audiozapisa prikazuju trenutci stvaranja, razaranja i ponovnog uzleta Zavičajnog muzeja Konavala, kao važne točke prekretnica u povijesti ove institucije.

Mnogobrojnu publiku pozdravio je Ivan Kušelj, v. d. ravnatelj Muzeja i galerija Konavala koji se u pozdravnom govoru osvrnuo na tematiku i simboliku zavičaja. Važnost njenog očuvanja za lokalnu zajednicu, te sadržaja koji muzej u Čilipima njeguje i prezentira još od 1974. godine. Autorica izložbe i kustosica Zavičajnog muzeja Konavala, Maris Stanović predstavila je sadržaj, građu i koncept izložbe koji je kronološki podijeljen po tematskim cjelinama:

- osnivanje i uspon Zavičajne kuće Konavala

- ratno razaranje i potpuna devastacija muzejske kuće

- zahtjevna poslijeratna obnova

- osnivanje muzejske institucije i njeno djelovanje u tom zahtjevnom vremenu

- ponovno otvorenje muzeja u novom muzeološkom i izložbenom konceptu

- djelovanje novootvorenog muzeja

- današnji rad muzeja

Izložbu je otvorila Marina Desin,  kulturna djelatnica i etnologinja koja je u Zavičajnom muzeju Konavala kao kustosica, voditeljica i svojevremeno ravnateljica djelovala preko trideset godina te je svojim radom i angažmanom značajno doprinjela razvoju i napretku muzeja u svim njegovim razvojnim etapama. Istaknula je svoje osobno muzejsko iskustvo i djelovanje u prijeratnom, poslijeratnom i novouspostavljenom muzeju kao i kulturološke uvjete i standarde koje je svako vrijeme donosilo sa sobom.

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a ostaje otvorena do studenog 2024. 

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×