Ponedjeljak, 17 Prosinac 2018

Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku

15. prosinca 2018. godine u 19.30 sati u Kući Bukovac u Cavtatu otvorit će se izložba Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku.
Vlaho Bukovac, majstor portreta i reprezentativnih kompozicija, ostvario je izuzetan opus dekoracija za javne i privatne građevine. Među najzanimljivijim dekorativnim kompozicijama, iako rijetko isticana, je stropna slika Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji koja se nalazi u dubrovačkom kazalištu.
Bukovčeve slike, izrađene u cavtatskom ateljeu, bile su montirane na strop Bondinog teatra u siječnju 1901. godine. Velik broj Dubrovčana došao je tada razgledati slike Vlaha Bukovca koje i danas krase Kazalište Marina Držića u Dubrovniku.
Izložba u Kući Bukovac po prvi put predstavlja neke od studija i skica za strop kazališta koje su oko 1900. godine nastajale u slikarevoj rodnoj kući u Cavtatu. Daje pobliži uvid u kontekst nastanka djela, posjetitelja uvodi u njegovu temu i izvedbu te skreće pozornost na detalje kompozicije koje su zbog svog smještaja na stropu kazališta teško dostupne oku promatrača.
Izložba ostaje otvorena do 1. travnja 2019. godine.

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×