Petak, 04 Studeni 2022

Milom Cavtatu uspomena

Izložba Milom Cavtatu uspomena, centralna je izložba u Kući Bukovac osmišljena povodom 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca. Prikazuje značaj Bukovčeva djelovanja u javnom prostoru Cavtata kao i njegova odnosa prema rodnom mjestu, kojemu se uvijek vraćao. Glavno mjesto izložbe predstavljaju četiri evanđelista prenesenih iz apside crkve sv. Nikole u Cavtatu, koji se po prvi put mogu vidjeti iz neposredne blizine.

Izložbu je otvorio don Mato Karamatić, župnik crkve sv. Nikole u Cavtatu koji je omogućio posudbu ovih velikih Bukovčevih slika Kući Bukovac. Autorica izložbe viša je kustosica Helena Puhara.

Izložbu prati i katalog, čiji su autori Marko Vodopija, koji je predstavio društveni i politički život Cavtata Bukovčeva vremena, Maris Stanović, koja se osvrnula na prikaze Cavtata u Bukovčevu opusu i na njegov etnografski doprinos te Jelena Beželj, koja je predstavila Bukovca u sakralnoj umjetnosti Cavtata. Ovim katalogom zabilježili smo i ono što izložbom nije moguće dohvatiti, te smo usmjerili pažnju na sva mjesta u kojima se može naći Bukovac u Cavtatu.

Izložbu je financiralo Ministarstvo kulture i medija.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×