Četvrtak, 13 Srpanj 2023

Kome obojci, kome opanci


Izložba Kome obojci, kome opanci autorice Antonije Rusković Radonić, na kojoj se može vidjeti preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela koje su se nosile u Konavlima u 19. i 20. stoljeću, nalazi se u Zavičajnom muzeju Konavala.

S obzirom na to da je Zavičajni muzej Konavala stradao u Domovinskom ratu, u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela, pa se sva građa posudila kako bi bila dostupna Konavljanima. Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša dobrotom obitelji Kuliš u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

Za potrebe izlaganja u suradnji s udrugom Dragodid i njihovom predstavnicom Anitom Trojanović u muzeju je izgrađen suhozid, međa za prezuvače, odnosno za promjenu obuće prilikom dolaska u crkvu, što je sveprisutna baštinska memorija u Konavlima. Na ovoj izložbi posjetitelji mogu pratiti promjene i razvoj stilova obuće u Konavlima sve do kraja 20. stoljeća.

Izložba istovremeno predstavlja završetak Erasmus+ projekta Transhistory u kojem su Muzeji i galerije Konavala sudjelovali kao partneri uz sljedeće institucije: EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske te s voditeljima projekta, Universitaetom Klagenfurt iz Austrije.

Izložba ujedno i kontekstualizira teme koje su obrađivane kroz projekt, a to su teme lokalnih, povijesnih okolnosti, migracija i drugih promjena.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×