Utorak, 18 Svibanj 2021

Međunarodni dan muzeja: konavoska zdravica

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2021. godine, čija je tema „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ predstavljamo radove osnovnoškolaca iz OŠ Cavtat, koji su prikazali svoje znanje i ljubav prema zdravici.

Konavoska zdravica opisivana je kao osebujan primjer govorništva i sposobnosti korištenja jezika za složene oblike izražavanja u ruralnoj sredini. Znamo da se izvodi više od 150 godina, u prošlosti i na drugim svečanostima, a prvi je put tiskana 1886. godine, što je omogućilo razumijevanje i uvid u tradicionalni obred. Do sredine 20. stoljeća svadbenu su zdravicu znali govoriti gotovo svi Konavljani, a danas se zdravičari uglavnom posebno pozivaju samo kako bi učinili tu čast mladencima na svadbenoj večeri. Za mladence se tako i danas, kao i prije 150 godina, zaziva blagoslov na svim razinama: poljoprivredi, imovini, zdravlju, veselju, potomcima i tako dalje. Svaku cjelinu zdravičar će završiti s: Kako ono i oće akobogda!, na što će prisutni spremno odgovoriti: Amen dabogda!

Zanimljivo je da u prošlosti nisu bili optimistični oko vijeka zdravice, pa joj je i Radić proricao brzi zaborav jer se ne može dalje usavršavati. Nasreću, nisu bili u pravu, pa je tako i danas zdravičar izvodi pred svatovima tik pred glavno jelo na svadbenoj večeri ili ručku.

Iako je konavoska zdravica samo djelić bogate konavoske baštine, svakako je možemo nazvati krunom usmene književnosti Konavala. Ovaj svečani govor koji je uvijek istoga oblika i sadržaja koristi se prigodno, napijajući u zdravlje i blagostanje na svadbama u Konavlima, kako nekad tako i danas. Ona je jedina cjelovita preživjela nazdravica u Konavlima, a od 2021. godine je i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Na fakultetima se o njoj otvoreno govori kao o najljepšoj zdravici, na svadbenim svečanostima pozorno osluškuje, a i u osnovnim se školama u Konavlima prenosi na mlađe generacije. Kako su i stari Konavljani prenosili svoje znanje i ljubav prema konavoskoj zdravici s koljena na koljeno, tako i danas najmlađi primaju tu snagu prošlosti koja je zbog svojih vrijednosti i danas izvor najboljih želja. Mi ćemo joj optimistično prorokovati dugi vijek, a zašto – pogledajte dječje uratke i uvjerite se i sami!

Video sadržaj

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×