Ponedjeljak, 17 Listopad 2022

Dani europske baštine u Odjelu za arheologiju: Predstavljena platforma Epidaur

Povodom obilježavanja Dana europske baštine u srijedu, 19. listopada u 18 sati u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu održano je predstavljanje web-platforme "Epidaur".

Cavtat se smjestio na temeljima antičkog Epidaura, rimske kolonije koja se prvi put spominje 48. g. pr. Kr. U antičkom je Rimu status kolonije predstavljao najviši status koji je neki provincijski grad mogao dobiti, a gotovo je svaka kolonija bila preslika grada Rima. Imala je forum ili glavni trg koji se nalazio na križanju glavnih ulica – karda i dekumana. Uz forum su se nalazile upravne zgrade i hramovi, a uokolo se granala pravilna mreža ulica, uz koju su se rasprostirali gradski stambeni blokovi. Između ostalog, gradovi su imali kazalište, terme i druge zgrade javne namjene za koje ne znamo gdje su se nalazile u Epidauru jer ih u Cavtatu još nismo pronašli. Ova je digitalna karta prvi korak odgonetanja granica Epidaura.
Svi posjetitelji Odjela za arheologiju imaju priliku prošetati i ulicama Cavtata te bogatom poviješću koju baštini virtualnim putem.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×