Srijeda, 07 Prosinac 2022

Otvorena izložba "Konavoski kaleidoskop"

U utorak, 6. prosinca otvorena je izložba „Konavoski kaleidoskop“ u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima koja je okupila brojno mnoštvo. Na izložbi su izložene velike kompozicije konavoskoga veza koje su nastajale od 2015. do 2022. godine u sklopu radionice konavoskoga veza na Grudi, koja ovom izložbom obilježava 10 godina postojanja. Na izložbi se nalazi 30 radova koji predstavljaju rekonstrukcije originalnih poprsnica konavoskoga veza iz 19. i početka 20. stoljeća. Zahtjevnost ovih kompozicija je upravo u uklapanju svih pojedinačnih elemenata koji se nalaze unutar njih u obliku pačetvorine, a oni se mogu naći jedino ako su pravilno izbrojeni i iskombinirani, rekla je Antonia Rusković Radonić prilikom otvaranja izložbe. Konavoski vez zaštićen je 2015. godine kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, što mu je dalo jedan novi uzlet nakon dugogodišnjeg korištenja u pojednostavljenom korištenju. Nakon 2015. godine napravljen je katalog uzoraka konavoskoga veza koji je izdan kao knjiga Početnica konavoskoga veza – Za dva pro dva koji danas omogućuje veziljama kreiranje ovakvih djela. Osim kompozicija, na izložbi su prikazana dva primjerka konavoskoga veza na kojima se pokušalo dočarati koliko treba vremena za izradu iste. Izložena je jedna replika poprsnice iz 19. stoljeća koja je radila Kate Miljanović 2019. godine i koja je izbrojala 67 000 zabodaka za vrijeme izrade. Na drugom primjerku gospođa Luce Perić je vezući svoj primjerak skadarice brojala dužinu konca i vrijeme koje je bilo potrebno te je do kraja izrade izbrojala 190 sati i 1 335 metara konca.

Izložbu je otvorila Iskra Bošković, djevojčica iz Čilipa koja je sve ove godine pratila svoju mamu kako veze kompozicije i poželjela svima koji još ne vezu da počnu vesti. Mnogobrojna publika nakon otvorenja je uživala u kompozicijama, a druženje se nastavilo na tratimjentu ispred muzeja.

Ovakvim izložbama demonstrira se dostojanstvenost održanja zaštićenog umijeća, dodana vrijednost koju nositeljice umijeća nose i održavaju u skladu s vremenom u kojem žive: Azra Bošković, Helena Šugar Radonić, Marija Radonić Urlović, Luce Kojan, Lenka Bratoš, Anita Radović, Katarina Radović, Maja Radonić, Meri Drobac i Stela Jakir. Ovom izložbom Muzeji i galerije Konavala obilježili su 100. obljetnicu osnivanja Vezilačke udruge Cavtat koju je davne 1922. godine osnovala učiteljica Jelka Miš, u čijem duhu nastaju i današnje kompozicije.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×