Petak, 16 Prosinac 2022

Održano predavanje "Od poprsnice do kaleidoskopa" u Zavičajnom muzeju Konavala

U petak, 16. prosinca 2022. u Zavičajnom muzeju Konavala na tematskom predavanju „Od poprsnice do kaleidoskopa" doznali smo što je to ustvari konavoski vez. U sklopu izložbe „Konavoski kaleidoskop" Antonia Rusković Radonić predstavila je konavoski vez na više razina. Sama izložba predstavlja kompozicije konavoskih vezova nastalih u sklopu radionice veza od 2015. do 2022. godine na Grudi.
Konavoski vez zaštićen je 2015. godine kao kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a već prilikom zaštite konavoskoga veza susreli smo se sa svojevrsnim problemom nerazumijevanja bogatstva koje konavoska baštinska priča sadrži. Bio je to dodatni motiv da se ukaže na sve vrijednosti ovog rukotvorstva.
Značenje konavoskog veza može se kontekstualizirati na razne načine. Međutim, naglasak u konavoskom vezu samo je umijeće izrade, u znanju kako dijelove koje čine konavoski vez koristimo u kombinacijama kako bismo dobili potpunu informaciju. Zapravo, konavoski vez je konavoski vez samo ako su svi dijelovi spojeni u cjelinu po pravilu koje se održava stoljećima.
Kroz predavanje smo dobili uvid u umijeće i njegovu upotrebu kroz povijest, od samih dijelova nošnje preko izrade upotrebnih predmeta do potpune eliminacije većeg dijela korpusa u vezenju za suvenire.
I danas se, nasreću, vez veze, i to vrlo kvalitetno. Konavoski vez nakon zaštite umijeća uživa svoju dodanu vrijednost u stvaranju novih umjetničkih predmeta, koji u svakom svom dijelu svjedoče baštinskom korpusu, a i razumijevanju umijeća.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×