Subota, 11 Veljača 2023

Održano predavanje Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš

U četvrtak, 9. veljače u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala organizirano je predavanje Konavoska nošnja u perspektivi Jelke Miš koje je održala Antonia Rusković Radonić.
Jelka Miš, velika poznavateljica nošnji i vezova šireg područja, djelovala je u vremenu kada je konavoska nošnja bila u svom najvećem bogatstvu. Prelazak stoljeća vrijeme je u kojem se već napustilo starinsko odijelo, a polako se napušta i šarenilo nošnje i ukrasa te se pokreće silazak u akromatsko. Drugim riječima, modra boja postaje crna, zelena polako nestaje, nestaju zlatni ukrasi, vrpce i trake, muškarci više ne nose oružje za pasom... Jelka za vrijeme svog života svjedoči promjenama koje se odvijaju i konzervira način oblačenja Konavoki i Konavljana u lutkama koje izrađuje. Na njenim je lutkama svaki pojedini dio nošnje ručno izrađen zadržavajući tehniku koja se koristila u to vrijeme za izradu odjevnih predmeta. Iz njenih zapisa, lutaka i odnosa prema konavoskoj nošnji putem fotodokumentacije pokušat će se dati kompletna slika svega što je bila konavoska nošnja u svom najraskošnijem izdanju.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×