Četvrtak, 20 Travanj 2023

Otvorenje izložbe "Otac i kćeri, bilješke i skice"

 
Pozivamo vas na otvorenje izložbe "Otac i kćeri, bilješke i skice" u Kući Bukovac koje će se održati u srijedu, 26. travnja 2023. u 19 sati. 
 
Kuća Bukovac rodna je kuća i muzej Vlaha Bukovca (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.), jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva. Osim slika i privatnih memorabilija obitelji Bukovac, od 2007. godine u zbirci Kuće Bukovac nalazi se više od 500 skica i crteža kćeri Vlaha Bukovca. Naime, Jelica i Ivanka Bukovac nastavile su očevim stopama, te su u Pragu, 1930-ih godina završile Akademiju likovnih umjetnosti. No, iako su posjedovale izniman likovni talent, do kraja života se nisu mogle osloboditi očevog nasljeđa te su ostale postrani suvremenih tendencija u umjetnosti 20. stoljeća.
Kroz zbirku od preko 500 skica i crteža kćeri Vlaha Bukovca, te uz komparaciju sa skicama i crtežima Vlaha Bukovca prikazat će se neosporan likovni talent koji su posjedovale Jelica i Ivanka Bukovac. Na izložbi će biti riječi i o Vlahu Bukovcu kao ocu i pedagogu, o čemu više saznajemo iz neobjavljenog rukopisa Ivanke Bukovac koji se također čuva u zbirci Kuće Bukovac. Završno, predstavit će se važnost skice kao edukativnog medija ili zamisli koja je slikarima u obitelji Bukovac služila kao neizostavni model za završni oblik umjetničkog djela.
Ovo će ujedno biti i prvi put da se javnosti prikazuju do sada neobjavljena i nepoznata djela Jelice i Ivanke Bukovac, prvih žena koje su upisale Akademiju likovnih umjetnosti u Pragu.
Autorica izložbe je kustosica Jelena Beželj.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×