Ponedjeljak, 24 Travanj 2023

Gostujuće predavanje dr. sc. Domagoja Perkića o stećcima u Odjelu za arheologiju

Pozivamo vas na javno predavanje dr. sc. Domagoja Perkića, višeg kustosa i voditelja Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, o stećcima u Konavlima. Predavanje će se održati u petak, 28. travnja u 18 sati, u Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu u Pridvorju.
 
 
Stećci su jedinstveni kameni nadgrobni spomenici kasnoga srednjeg vijeka zapadnog Balkana. Obično označuju jedan, ali katkad i više grobova. Nazivaju ih još i bilizi, mramorovi, kamci, grčka, rimska, svatovska ili divovska groblja, a jedan pjesnik nazvao ih je okamenjenim krikom. Nalazimo ih na području današnje Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, Crne Gore, Kosova, te središnje i južne Hrvatske.
Postoji više tipova stećaka, no uglavnom ih nalazimo u vidu ploče, sanduka, sljemenjaka (oblik pravokutne kuće s dvostrešnim krovom), stuba, križine i antropomorfnog oblika. Majstori koji klešu stećke sebe nazivaju kovačima, od kojih su pojedini i potpisani na svojem uratku.
Na području Konavala stećke nalazimo na 24 različita lokaliteta, uglavnom uz crkve, kako je to i inače uobičajeno na širem dubrovačkom području.
Predavanjem će se prikazati pregled najljepših oblika i ukrasa, odnosno motiva koji se javljaju na konavoskim stećcima, s naglaskom na pokušaj tumačenja simbola na pojedinim od njih.
Zbog svoje specifičnosti, vrijednosti i ljepote, 28 lokaliteta s cijelog svog rasprostiranja uvršteno je na Popis svjetske baštine UNESCO-a od srpnja 2016. godine, a među njima i stećci sa Sv. Barbare u Dubravci.
 
Veselimo se vašem dolasku! 

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×