Četvrtak, 18 Svibanj 2023

Održano predavanje „Jadran između Cezara i Pompeja“ povodom Međunarodnog dana muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja u Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala održano je predavanje naslovljeno „Jadran između Cezara i Pompeja“.

O temi koja problematizira jadranske sukobe dvaju vojskovođa u borbi za prevlast u rimskom građanskom ratu govorio je kustos Marko Vodopija. Prolazeći kroz pisane izvore i strateške zadatosti prostora, putujući od sjevernog Jadrana prema jugu, pratili smo dramatično povijesno vrijeme od 49. g. pr. Kr. do 47. g. pr. Kr.

Zašto Cezarova vojska započinje sukobe na sjeveru Jadrana, kakve su bile vojne odluke pojedinih vojskovođa sukobljenih strana, gdje je Taurida, na kojoj se strani našla Salona, a koga podupiru Delmati i Isejci, mogli smo saznati prateći ovo zanimljivo povijesno putovanje.

Ono što je važno za naše područje upravo je prvi spomen Epidaura u povijesnim izvorima, a vezuje se za rečene sukobe. Tako ćemo u djelu De bello Alexandrino saznati da je Epidaur bio duže vrijeme u okruženju Pompejeve vojske, sve do dolaska Cezarovog suborca Publija Vatinija iz Brindizija. Predavanje je pokrenulo niz pitanja iz publike, potvrđujući da im je tema bilo izuzetno zanimljiva.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×