Utorak, 20 Lipanj 2023

Od murve do svilene niti u OŠ Gruda

U Osnovnoj školi Gruda 19. lipnja učenici 3. a razreda predstavili su svoj videouradak kojim su zabilježili svoje druženje s murvama i dudovim svilcima tijekom školske godine. Ovo veselo događanje započelo je glazbenim nastupom djevojčice Martine Vidak na violončelu, nakon čega se ravnateljica Zdenka Pivčić obratila prisutnima i pozdravila projekt Od murve do svilene niti. Ubrzo je riječ preuzela voditeljica projekta i učiteljica 3. a razreda Maja Bušković, koja je sve prisutne uvela u videouradak njenih učenika Od murve do svilene niti.

Dudovi svilci ili bubice, kako se zovu u Konavlima, u Osnovnu školu na Grudi, odnosno u 3. a razred stigli su iz Zavičajnog muzeja Konavala, kojeg su učenici tijekom školske godine nekoliko puta posjetili. U muzeju se već duži niz godina uzgajaju svilci koje posjećuju učenici svih škola naše županije. No, mali broj njih zaista odluči samostalno othraniti svilce u svojim učionicama kao što su to ove godine učinili učenici 3. a OŠ Gruda i učenici PŠ Močići s učiteljicom Anom Ćapin.

3. a OŠ Gruda nije samo hranio svilce već su posvetili veći dio svog nastavnog programa bubicama i svilogojstvu. Upoznali su stabla murve, a posvetili su se i spašavanju školskog murvinog stabla. A sve o svilcima, odnosno bubicama doznali su u Zavičajnom muzeju Konavala. Muzejska pedagoginja i voditeljica Zavičajnog muzeja Maris Stanović uvela je učenike u ovu baštinsku priču kroz nekoliko radionica i posjeta muzeju. Što su tamo radili i kako im je bilo, sve je dokumentirano u videu kojeg su posjetitelji mogli pogledati.

Da su se učenici družili sa svilcima i murvama tijekom školske godine svjedoče brojni likovni radovi i bojanke koje su napravili na satovima likovne kulture. A koliko im se svidjela priča o svili vidjelo se na kraju događanja, kad su svi htjeli izvlačiti svileni konac pred publikom.

Dok su čekali svoj red na izvlačenje, jeli su murve i komentirali kako im je bilo:

Bubice su super, a svila je baš sasvim druga priča - ne znam što mi je bolje, rekla je djevojčica iz 3. a dok su njeni prijatelji vadili svileni konac od kukuljica koje su sami uzgojili.

Koliko je vrijedan i važan ovaj događaj znaju svi koji sudjeluju u održanju zaštićenog umijeća svilarstva i svilogojstva Konavala. Umijeće koje se danas održava jedino iz ljubavi za baštinu ovisi zapravo o volji onih koji rade s najmlađima. Jer znanja i vještine koje starije konavoske svilarice imaju ostaju najčešće u njihovim uskim krugovima i rijetko se prenose dalje. Praktično iskustvo baštinskog, kao i praćenje jednog od najzanimljivijih prirodnih procesa metamorfoze gusjenice u leptira za djecu je nezaboravno iskustvo kojem su svjedočili svakodnevno.

Za održanje svilarstva u Konavlima posljednjih petnaestak godina najzaslužnije su škole i vrtići, odnosno učiteljice i odgojiteljice koje su u svojim učionicama tijekom proljeća hranile svilce. Ove godine u Osnovnoj školi Gruda, učiteljica Maja Bušković, a u Osnovnoj školi Cavtat, Područnoj školi Močići učiteljica Ana Ćapin svojim su učenicima omogućile veselje svilogojstva i svilarstva koje će zasigurno doprinijeti da sjećanja na najranije školovanje budu što ljepša.

Dok je ovakvih učiteljica i odgojiteljica za konavosku svilu nema straha!


Video sadržaj

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×