Srijeda, 21 Lipanj 2023

Praznici u Muzejima i galerijama Konavala

I ove godine pripremili smo raznovrstan sadržaj tijekom ljetnih praznika, od filmskih radionica na Grudi i u Cavtatu, igranja na rimski način i lončarskog kola u Pridvorju, do kazališta sjena u Čilipima i mnogih drugih kreativnih radionica! Veselimo vam se :)

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU

Igranje na rimski način

  1. 7. i 19. 7. 2023., 10:00 – 11:00

Ako mislite da mali Rimljani nisu išli u školu, varate se. Želite li saznati kako su se zabavljali u svoje slobodno vrijeme, jesu li uopće imali igračke i koje su igre igrali, dođite u Pridvorje. Rekreirat ćemo neke od najpoznatijih dječjih igara koja su zabavljala djecu prije 2000 godina.


Izrada keramičkih posuda na lončarskom kolu
PEČATIRANA KERAMIKA u stilu TERRA SIGILLATA

  1. 7. i 1. 8. 2023., 10:00 – 12:00

Polaznici će, koristeći se lončarskim kolom, izraditi posudu koju će ukrasiti onako kako se ukrašavala antička fina keramika terra sigillata. Uvodno će se objasniti sam termin koji se odnosi na rimsko fino glatko i reljefno stolno posuđe izrađeno od vrlo kvalitetne gline, a odlikuje se različitim nijansama sjajnog crvenog premaza na vanjskim i unutrašnjim stijenkama. Nakon što se na lončarskom kolu oblikuje posuda, polaznici će je ukrasiti posebnim reljefnim motivima, tzv. pečatima u raznim formama.

Izrada reljefnih pločica s figuralnim motivima kakve nalazimo na terra sigillata posudama

   8. i 10. 8. 2023., 10:00 – 12:00

Polaznici će izrađivati glinene pločice s motivima kakve nalazimo na reljefno ukrašenim posudama proizvedenim u galskim i germanskim lončarskim radionicama, a koje su dospjele i do antičkog Epidaura. Na prvom druženju savladat ćemo pojmove reljef, keramika, terra sigillata i krenuti u osmišljavanje ukrasa za posudu, ali na ravnoj, glinenoj pločici.

 

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA

Ljeto u Zavičajnom muzeju Konavala

4. 7. – 17. 8., 10:00 – 11:00

Utorkom
Priče oko ognjišta: čitamo, pričamo i učimo o narodnim legendama, mitovima i bajkama našeg kraja

Srijedom
Tkanje i vez za najmlađe: učimo osnove tkanja na drvenim okvirima i početničke mustre konavoskog veza

Četvrtkom
Kreativna ura: slikamo, crtamo, kolažiramo i likovno se izražavamo u hladovini muzeja i precrkve

Kazalište sjena: Priča o bubici

10., 14. i 17. i 21. srpnja, 10:00 – 12:00
Izvedba: subota, 22. srpnja u 11:00

Kroz četiri termina muzejsko-dramskih radionica polaznici će se iskušati u kreiranju kazališta sjena i to uprizorenjem priče o životnom ciklusu dudovog svilca iz perspektive jedne male bubice. Na radionicama će polaznici osmisliti sinopsis, izraditi scenografiju i rekvizite, istražiti svjetlo i sjenu te svoje glumačke sposobnosti, a nakon uvježbavanja će i javno predstaviti svoj igrokaz od sjene.

 

KUĆA BUKOVAC

Filmske radionice u Bukovcu

  1. dio
    12., 15., 22., 23. i 30. srpnja, 11:00 – 13:00
  2. dio
    2. i 9. kolovoza, 11:00 – 13:00
    12. kolovoza: prikazivanje filma

Edukativni filmski program namijenjen djeci i mladima u dobi od 6 do 17 godina, a vodit će ih naš poznati glumac Nikša Butijer. Na radionicama će polaznici imati priliku upoznati se s filmskim tehnikama i sadržajem, spontano povezivati priče sa slikama, prostor sa zvukom i izrađene predmete s dramskom radnjom. Ishod radionica bit će jedna zajednička filmska priča. Snimajmo zajedno!
Zbog ograničenog broja polaznika potrebne su prijave na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 020 478 646.

Ljetne radionice Šarene školice

Subotom kroz lipanj, srpanj i kolovoz, 15:00 – 17:00

Likovne radionice u sklopu izložbe „Otac i kćeri, bilješke i skice“ na kojoj polaznici mogu naučiti o odnosu obitelji Bukovac koji je odisao toplinom i prisnošću, kao i Vlahovom podučavanju i slikarstvu njegovih dviju kćeri, Ivanke i Jelice. Cilj radionica uvesti je polaznike u osnove likovnog govora, kompozicijskog načela i likovnih tehnika te ih upoznati s pojmom crteža, linije, krokija  i crtačkih tehnika.

 

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×