Subota, 02 Rujan 2023

Održan svečani program "Slavimo konavoski vez!"

U subotu, 2. rujna 2023. s početkom u 19 sati u Zavičajnom muzeju Konavala održan je svečani program „Slavimo konavoski vez“, kojim se i ove godine zahvalilo svim sudionicima u programu održanja umijeća izrade konavoskoga veza.

Konavoski vez je od 2015. godine zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a Muzeji i galerije Konavala jedan su od nositelja zaštite koji organizira programe kroz cijelu godinu s ciljem održanja umijeća. Ovom prilikom predstavljene su ovogodišnje aktivnosti koje su se održavale kako u muzeju tako i u lokalnim školama.

Polaznice radionice konavoskoga veza Lucija Bratoš, Cvijeta Krilanović i Katarina Novak vodile su program i okupljene su kratkim pričama uvele u proces izrade konavoskoga veza.

Prikazana je prva epizoda kratkog edukativnog filma „Konavoski vez“, koji je dostupan na YouTube profilu Muzeja i galerija Konavala. Autor filma je Juraj Paljetak, a glas za film je posudila Marijeta Milas. U kratkom filmiću, osim animacije istoimenog autora, prikazan je proces započinjanja konavoskoga veza za početnike na ležeran i duhovit način.

Nakon toga, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić predstavila je kataloge Konavoski vez – Iz etnografske zbirke Zavičajnog muzeja Konavala i Konavoski kaleidoskop – Konavoski vez u interpretaciji suvremenih vezilja, koji su se ovom prilikom mogli kupiti po promotivnim cijenama.

Uslijedila je podjela zahvalnica za škole koje su sudjelovale u radionici kao i za voditeljice dječjih radionica: gospođi Mariji Prlendi iz Osnovne škole Gruda, gospođi Ani Drašković iz područne škole Komaji Osnovne škole Cavtat i gospođi Nikolini Orepić iz područne škole Stravča Osnovne škole Cavtat, te Zavičajnom muzeju Konavala i voditeljicama gospođi Katici Kordić i Katici Carević.

Naposljetku, djevojčice su zahvalile gospođi Lenki Bratoš za pripremu krpica te djevojčici Marijeti Milas koja je sudjelovala u izradi filma.

Uz zahvalnice, polaznice radionice dobile su prigodni poklon, koji se sastoji od pribora za vezenje kako bi i dalje mogle uživati u izradi konavoskoga veza.

Nakon službenog dijela, druženje se nastavilo uz čašćenje tradicionalnim slasticama i pićem te koncertom Jakova Varezića na saksofonu.

Muzeji i galerije Konavala zahvaljuju svim sudionicima koji su pridonijeli održanju umijeća izrade konavoskoga veza.

Video sadržaj

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×