Subota, 09 Rujan 2023

Održano stručno vodstvo kroz izložbu „Kome obojci, kome opanci“

Danas je u Zavičajnom muzeju Konavala održano stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu „Kome obojci, kome opanci“, nastalu u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta.

Maris Stanović, voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala, okupljene je provela kroz bogatu zbirku od preko 50 primjeraka obuće i objasnila razliku u njihovom izgledu i namjeni. Posjetitelji su saznali pojedinosti o tradicijskom obuvanju 19. i 20. stoljeća, razliku između postolara i šustera te se prisjetili kako je to izgledalo u nekim ne tako davnim vremenima u Konavlima.

S obzirom na to da je Zavičajni muzej Konavala stradao u Domovinskom ratu, u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela, pa se sva građa posudila kako bi bila dostupna Konavljanima. Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša dobrotom obitelji Kuliš u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

Upravo zato ova je izložba  jedinstvena prilika za vidjeti konavosku obuću i upoznati se sa širim kontekstom koji izložba prikazuje, poput promjena i razvoja stilova obuće u Konavlima sve do kraja 20. stoljeća.

Izložba je otvorena do kraja listopada tako da svi zainteresirani još uvijek stignu doći i pogledati!

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×