Kratka povijest - Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala

arheo maliKonavle su prostor koji zahvaljujući svom geografskom i strateškom položaju omogućuje izrazito pogodne uvjete za naseljavanje. Plodna dolina, prisustvo vode i blaga klima uz prometnu dostupnost kopnom i morem pridonijeli su kontinuiranom načinu života. Bogati tragovi prapovijesti nastavljaju se visoko razvijenom civilizacijom antike koja se na ovom području očituje na mnogim lokalitetima, kako urbanim tako i agrarnim.

Srednjovjekovni slojevi nastavak su tradicije prethodnog vremena otvarajući mnoga pitanja dodira ovih svjetova i samog razvoja etnikuma kojemu svjedočimo danas.

Muzeji i galerije Konavala osnovali su Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala 2016. godine. Smješten je u zapadnom krilu Franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, zaštićenog spomenika kulture kojeg Dubrovačka Republika gradi u prvoj polovici 15. stoljeća. Samostan se nalazi ispod naselja Pridvorje i kneževa dvora uz sjeverni rub konavoskog polja.

Interpretacija suvremenih Konavala nemoguća je bez spoznaja o cjelovitom povijesnom razvoju i društvenim odnosima na izrazito aktivnom području. Prikupljanjem informacija i poticanjem istraživanja stvaramo kontekst baštinskog razvoja i omogućujemo jasnije razumijevanje suvremenih pitanja stvarajući mjesto pamćenja baštine i identiteta.

Cilj nam je istražiti i zaštititi spomeničku baštinu, prezentirati ju lokalnoj zajednici i posjetiteljima te time obogatiti interpretacijski prostor Konavala.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×