Kratka povijest - Mauzolej obitelji Račić

Mauzolej Račić

Mauzolej obitelji Račić (Gospa od Anđela) djelo je hrvatskog kipara Ivana Meštrovića iz 1922. godine. Smješten je na groblju sv. Roka, na najvišoj točki poluotoka Rata, iznad urbane jezgre Cavtata. Prilazi mu se uz franjevački samostan Gospe od Snijega s južne strane, a nastavkom ulice Prijeko s istoka.

Na mjestu današnjeg Mauzoleja nalazila se grobljanska kapela sv. Roka kojoj je, vjerojatno na istom mjestu, prethodila srednjovjekovna crkva posvećena sv. Tripunu.

Mauzolej obitelji Račić prva je realizirana arhitektura Ivana Meštrovića (1883. - 1962.). Građen je za brodovlasničku obitelj Račić od 1920. do 1922. godine. Ivo Račić, a potom i njegovo dvoje djece 1919. godine nenadano su umrli od španjolske gripe. Na poziv Marije, udovice Iva Račića te prema ranije danom obećanju njenoj kćeri Mariji Banac, Meštrović otpočinje gradnju zavjetne grobne crkve posvećene Gospi od Anđela.

Različitim povijesnim stilovima eklektički gradi novi, moderni prostor art deco ozračja gdje su arhitektura i skulptura u jednakopravnom položaju.

Mauzolej je oktogonalnog tlocrta s istaknutim kapelama u obliku grčkog križa. Interijer je bogat stiliziranim skulpturama i reljefima (Bogorodica s Isusom, anđeli svirači, glave anđela, sv. Roko, raspeti Krist, portreti članova obitelji Račić, florealni motivi, itd.).

U samoj izvedbi Meštrovićevog projekta angažirani su kiparski pomoćnici i klesari, a od 1921. godine u gradnju je uključen arhitekt Harold Bilinić, kasniji Meštrovićev stalni suradnik za arhitekturu.

Gradnja Mauzoleja obitelji Račić dovršena je 1922. godine, a Gospi od Anđela posvećen je 14. listopada, kad su preneseni i posmrtni ostaci pokojnika.

Meštrović je za ovu izvedbu 1925. godine dobio Grand Prix na Međunarodnoj izložbi moderne industrijske i dekorativne umjetnosti u Parizu.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.



  or   Login
×