Kratka povijest - Zavičajni muzej Konavala

ZMK

Osnovan je 1974. g. na poticaj Turističkog društva Čilipi u svrhu ostvarivanja dodatne ponude tijekom nedjeljnih folklornih priredbi. Kuća u kojoj je muzej smješten u centru Čilipa izgrađena je 1909. g. za potrebe seoske štedionice i kulturnog doma. Do Domovinskog rata 1991. g. muzej je bio uređen kao tipična konavoska kuća s izlošcima muške i ženske nošnje te vezenina. Muzejska građa je prikupljana dobrotom stanovnika i otkupom pod stručnim vodstvom i zalaganjem Katice Benc Bošković.

Za vrijeme Domovinskog rata zgrada je do temelja spaljena, a dio fundusa muzeja je nepovratno uništen. Građa koja je danas izložena u stalnom postavu preživjela je zahvaljujući evakuaciji i pohrani izložaka u cisternu muzeja.

Od 1998. godine Zavičajni muzej Konavala djeluje u sklopu ustanove Muzeji i galerije Konavala.

U stalnom postavu muzeja izložene su ženske i muške narodne nošnje Konavala iz različitih perioda, ostalo tekstilno rukotvorstvo te nakit, oružje, glazbala, umjetničke slike, fotografije i razni drugi uporabni predmeti. Osim etnografske zbirke u Zavičajnom muzeju Konavala čuva se ostavština Vezilačke udruge Cavtat koja je djelovala u Cavtatu do II. Svjetskog rata pod vodstvom Jelke Miš. Iznimnu vrijednost te zbirke čine uzornici veza iz naše i susjednih zemalja koje je Jelka Miš prikupljala za života.

Predstavljanjem i interpretiranjem svih oblika etnografske baštine putem izložbi, publikacija, predavanja, edukativnih programa te multimedijskih sadržaja Zavičajni muzej Konavala promiče razumijevanje lokalne kulturne baštine. Uključivanjem lokalnog stanovništva u aktivnosti muzeja nastoji se oživotvoriti baštinska sjećanja i prenijeti ih na buduće generacije.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×