Ponedjeljak, 05 Studeni 2018

Predavanje - Lokrumska benediktinska opatija

Lokrumska benediktinska opatija

U prvoj polovici 11. stoljeća na otoku Lokrumu osnovana je najznačajnija benediktinska opatija dubrovačkog područja. Smatra se da je prva benediktinska građevina podignuta u predromaničkom slogu, nakon koje slijedi romanička faza u kojoj se grade nova crkva i samostan. Na izmaku srednjeg vijeka, krajem 15. i početkom 16. stoljeća, pored postojećeg samostana izgrađen je novi.

Mnoga pitanja o građevinskoj baštini lokrumskih benediktinaca ostala su otvorena. S tim u vezi potrebno je istaknuti i pitanje lokacije prve crkve dubrovačkih benediktinaca koje je do danas neriješeno. Uz povijesni kontekst, postojeću literaturu i detaljnu stilsku analizu, u stvaranju cjelovitije slike o samostanskom sklopu, pomažu rezultati arheoloških istraživanja, koji su tijekom godina vođeni na ovom lokalitetu.

Više o građevinskoj baštini i arheološkim istraživanjima na Lokrumu otkriti će nam povjesničarka umjetnosti i arheologinja Eva Žile, u petak 9.11.2018. godine u 18:00 sati, u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Konavala (Samostan sv. Vlaha, Pridvorje).

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×