Petak, 23 Veljača 2018

Noć muzeja 2018

NOĆ MUZEJA 2018. - Zavičajni muzej Konavala

Tema Noći muzeja 2018. godine bio je Sport i poticanje lokalnih inicijativa na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva. Zavičajni muzej Konavala tim je povodom ugostio gospodina Luka Hendića, člana Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza i dugogodišnjeg boćara. Boćanje je, kao najstariji sport u Konavlima, i danas popularno što potvrđuju mnogobrojni registrirani klubovi. Osim povijesnog pregleda boća i boćanja, naš gost razjasnio je sportsku dimenziju ove tradicijske zabave i uveo posjetitelje u trendove treniranja i sportskih tehnika. Postavljeno je i pitanje nedostatka boćarske dvorane na našem području. Naime, na čitavom području županije postoje samo dvije dvorane međusobno udaljenih više 100 kilometara što onemogućuje organiziranje većih susreta i natjecanja. Dječja radionica koja se održala na taraci Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima okupila je dječicu koja su kaširanjem izradila boće od papira.

NOĆ MUZEJA 2018. - Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu

U sklopu teme Noći muzeja 2018. godine Sport i poticanje lokalnih inicijativa na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu organizirana je prezentacija speleologije i konavoskih speleoloških objekata. Anita Trojanović, Željka Janjanin i Jelena Beželj održale su predavanja o speleologiji i arheologiji te o speleološkim istraživanjima u Konavlima. Na izložbi fotografija predstavljene su špilje, jame i njihovi stanari te nacrti i karte lokaliteta. Članovi speleološkog društva HPD Sniježnica na zanimljiv i kreativan način demonstrirali su kako se spuštaju u jamu, koju opremu koriste i važnost poznavanja čvorova u speleologiji.

NOĆ MUZEJA 2018. - Kuća Bukovac

Sport i poticanje lokalnih inicijativa na očuvanje i vrednovanje kulture sporta kroz raznolike oblike društvenog i individualnog stvaralaštva tema je Noći muzeja 2018. godine u Muzejima i galerijama Konavala. Stoga je Kuća Bukovac započela Noć muzeja s dječjom radionicom izrade krpenih lopti kako bi se oživila tradicija igranja cavtatske društvene igre „pimple“. Veliki interes djece potvrđuje kako je igra u javnom prostoru još uvijek itekako živa. Nakon radionice Priča o vaterpolskom Cavtatu i cavtatskom vaterpolu koju je vodio Vinko Rožić, autor monografije o cavtatskom vaterpolu „Pozlaćen zrakom sunca“, uslijedio je javni razgovor. Cavtatski vaterpolisti generacijama su članovi državnih reprezentacija i gotovo uvijek pojačanje dubrovačkog kluba Jug te su vlasnici mnogobrojnih medalja. Veliki vaterpolisti Pero Kušelj, Goran Sukno, Jakša Bošković, Pavo Pulić, Matijana Staničić, Miho Bošković i Pero Jovica uveličali su večer te zajedno s posjetiteljima prošetali kroz dugu cavtatsku vaterpolsku povijest, od prvih neslužbenih natjecanja 1922. godine, pa do najvećih uspjeha cavtatskog sporta.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×