Ponedjeljak, 17 Srpanj 2023

Održano gostujuće predavanje dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić o prehrani u rimsko doba

U Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u subotu, 15. srpnja održano je predavanje dr. Ivane Ožanić Roguljić naslovljeno "Copia ciborum – Prehrana u doba Rima". Izdvojivši sintagmu copia ciborum (obilje hrane) iz jedne Senekine izreke kao osnovni motiv, a uz pomoć antičkih izvora, arheoloških nalaza kao i rezultata multidisciplinarnih istraživanja, dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić napravila je pregled dosadašnjih saznanja o rimskoj prehrani, te naglasila razliku između prehrambenih običaja u samom Rimu i onih u ruralnim i provincijskim krajevima, ali i nesrazmjer luksuzne i obične trpeze.

Na primjerima arheoloških istraživanja i eksperimentalnih arheoloških projekata na kojima je sudjelovala, a zahvaljujući arheobotaničkim i arheozoološkim podatcima, predstavila je dio prehrambenih proizvoda koji su se konzumirali u provincijama Dalmaciji i Panoniji. Dok na jednom kraju kulinarskog spektra imamo Apicijev recept za pripremu plamenca koji kaže:

Plamenca očerupaj, operi, uredi istavi u lonac, dodaj vodu, sol, začin i malo octa. Na pola kuhanja

dodaj vezicu poriluka i korijandra da se ukuha. Kada je skoro kuhan dodaj defrutum,  da dobije boju.

Stavi u tarionik papar, kim, korijandar, korijen silfiona, metvicu, rutvicu, usitni, dodaj octa, kariotsku

datulju, prelij sokom od kuhanja, prelij u lonac, poveži sa brašnom, prelij umakom i iznesi. Isto ćeš

tako pripremiti i papagaja.

Na drugom nalazimo opis Dia Kasija:

...ljudi vode krajnje bijedan život. Jer nemaju sreće što se tiče tla niti podneblja, ne uzgajaju masline i ne prave vino osim u vrlo malim količinama, a i to nevaljale kakvoće, jer je zima vrlo oštra i zauzima veći dio godine, nego piju, kao i jedu, ječam i proso....

Nakon predavanja posjetitelji su mogli i isprobati neka od spominjanih jela kao što su libum, globi, savillum, punjene datulje i sl., a sve to zaliti neobično začinjenim vinom.

Zahvaljujemo dr. sc. Ivani Ožanić Roguljić na vrlo inspirativnom i zanimljivom predavanju.

logo safestay

U sastavu Muzeja i galerija Konavala nalaze se:

Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić.

Testreveal

df gfdg dfg dfg dfg dfg dfg

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×